Lista urządzeń składających się na wyposażenie kuchni w lokalach gastronomicznych stale się wydłuża. Do urządzeń, które coraz częściej można spotkać już nie tylko w restauracjach są grille gazowe gastronomiczne.
Rodzaje grilli gastronomicznych
Profesjonalne grille gastronomiczne można podzielić stosując bardzo różne kryteria. Jednym z nich może być źródło ich zasilania. W efekcie do wyboru są nie tylko grille gazowe gastronomiczne, ale również elektryczne. Zdecydowanie najczęściej wybierane są grille gazowe gastronomiczne. Jako źródło ich zasilania wykorzystywany jest gaz z butli. Grille gazowe przeznaczone dla gastronomii są dostępne w różnych wariantach. Różnią się nie tylko rodzajem zasilania. Do wyboru są więc grille stojące oraz przenośne. Przenośny grill zasilany gazem propan butan z butli sprawdzi się również podczas organizowania imprez plenerowych. W ofercie sklepów zaopatrujących lokale gastronomiczne w niezbędny sprzęt do wyboru są grille dwu-, trzy- i czteropalnikowe. Wybranie grilla idealnie dopasowanego do potrzeb danego lokalu gastronomicznego.
Materiały na grille
Do produkcji profesjonalnych grilli gazowych wykorzystywane są materiały wysokiej jakości. Niezależnie od tego czy klient zdecyduje się na model przenośny, czy stojący, w każdym przypadku obudowa grilla będzie wykonana ze stali nierdzewnej. Są więc wyjątkowo solidne i bardzo trwałe, do tego utrzymanie ich w czystości to żaden problem. Plusem jest również to, że grille są bardzo proste i wygodne w obsłudze.