Kiedy oglądamy różnego rodzaju programy historyczne, a do tego jesteśmy uważnymi widzami, bardzo łatwo zauważymy, że chociażby łany zbóż wyglądają w nich zupełnie inaczej, niż to, do czego przywykliśmy na polach obecnie.
Związane jest to z faktem, że nawet jeśli wtedy była to pszenica i dzisiaj też jest to pszenica, tak naprawdę mamy do czynienia z roślinami bardzo różnymi. Dotyczy to zbóż, warzyw, owoców i praktycznie wszystkiego, czego dotknął się człowiek. Kluczem do zrozumienia tego zjawiska jest dobór nasion, bo wszystko zaczyna się od nasion właśnie.
Natura ciągle się zmienia
Jeśli dzisiaj chcemy coś wysiać, powinniśmy stawiać przede wszystkim na nasiona profesjonalne, czyli specjalnie przygotowane nasiona warzyw, które zostały odpowiednio wyselekcjonowane. Przez wieki człowiek do wysiewu wybierał te nasiona, których „rodzice” oferowali najbardziej pożądane właściwości.
W ten sposób gatunki zmieniały się drastycznie i dopasowywały się do naszych potrzeb. W dzisiejszych czasach ten proces rozumiemy już znacznie lepiej i jest on skuteczniej przez nas kontrolowany, co koniecznie trzeba wykorzystywać.
Zdrowsze i silniejsze nasiona
Nasiona holenderskie w małych opakowaniach to zazwyczaj najlepszy wybór, ponieważ nasiona holenderskie są wyjątkowo wytrzymałe. Są w stanie kiełkować nawet na glebach bardzo niskiej klasy, a do tego są odporne na większość szkodników oraz chorób, jakie pojawiają się w naszym klimacie. Nie jest to bynajmniej przypadek, a efekt wieloletniego dobierania odpowiednich nasion oraz sterowania ich rozwojem za pomocą wielu nowoczesnych technik. Płacimy trochę więcej, ale płacimy za jakość i można z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to inwestycja, która zwróci się z nawiązką w czasie zbiorów.