Z pozoru może się wydawać, że jeśli mamy nasiona, o nic więcej nie musimy się martwić. W rzeczywistości jednak powinniśmy postawić sobie pytanie, czy na pewno mamy takie nasiona warzyw, jakie mieć powinniśmy, ponieważ różnice pomiędzy nimi bywają drastyczne. I nie chodzi tylko o to, że można wysiać różne gatunki teoretycznie tej samej rośliny. Poszczególne nasiona naprawdę mocno różnią się między sobą.
Wymagania dotyczące gleby
Jeśli wybierzemy najtańsze nasiona z bazaru, możemy się nimi nie nacieszyć, bo nie wykiełkują nasłanych glebach. Nasiona profesjonalne charakteryzują się tym, ze dają sobie radę nawet na glebach niskiej jakości, co powinno być istotne zwłaszcza dla pasjonatów wybierających nasiona holenderskie w małych opakowaniach do wysiewania gdzieś na skrawku ziemi wygospodarowanym właśnie dla takiego hobbystycznego ogródka.
Odporność na choroby i szkodniki
Dla większych producentów nasiona holenderskie są bardzo cenne przede wszystkim dlatego, że posiadają wysoką odporność na działanie różnego rodzaju czynników szkodliwych, w tym przede wszystkim szkodników oraz chorób roślin. Równowaga ekologiczna na grządce z warzywami jest bardzo delikatna i wystarczy czasami jedna dodatkowa substancja w marchewce, by przestała ona być smaczna dla owadów lub typowa dla niej choroba nie chciała się w niej zagnieździć.
Osiągnięcie takiego efektu nie było oczywiście proste i wymagało ogromnych zasobów wiedzy specjalistycznej, ale udało się to zrobić. Różnice w cenach pomiędzy nasionami zwykłymi i profesjonalnymi nie są duże, wiec naprawdę warto jest stawiać na te, które wyrosną w słabszej ziemi i są odporne na szkodniki. A nie można zapominać także o takich kwestiach, jak chociażby zmiany temperatury, które też mogą się pojawiać i szkodzić.