Węgiel: garść faktów

Do najczęściej wykorzystywanych paliw kopalnych zalicza się oczywiście węgiel kamienny. Hitem ostatnich miesięcy jest importowany węgiel rosyjski, który cechuje się bardzo dobrymi właściwościami. Doskonale się spala, nie odbija się negatywnie na kondycji pieca, jest dostępny w atrakcyjnej cenie. Zanim jednak skoncentrujemy się bliżej na węglu importowanym, poznajmy najważniejsze informacje na temat węgla w ogóle.

Czym jest węgiel kamienny?

Węgiel kamienny to nic innego, jak skała osadowa, która ma pochodzenie organiczne. W zdecydowanej większości węgiel powstał w karbonie z pozostałości po roślinach. W warunkach beztlenowych ulegały one stopniowemu zwęgleniu. W zależności od tego, jaki jest stopień uwęglenia paliw wyróżnia się węgiel:

  • brunatny;
  • płomienny;
  • gazowy;
  • ortokoksowy;
  • semikoksowy;
  • antracyt;
  • torf.

W jakiej formie dostępny jest węgiel?

Bez względu na to, czy decydujemy się na importowany węgiel czy też węgiel z krajowych kopalni, możemy postawić na tradycyjny węgiel w postaci kostek. Cechuje go bardzo duża kaloryczność. W sprzedaży znajduje się także orzecho-kostka, która jest nieco mniejsza, ale nadal ma duże bryły. Postawić można również na orzech, eko groszek oraz miał węglowy. Podkreślić należy, że spalanie różnych form węgla przebiega wolniej bądź szybciej. Dobry węgiel jest przede wszystkim kaloryczny.

Jeśli kogoś interesuje importowany węgiel, chce dowiedzieć się więcej na temat węgla z Rosji, odsyłamy do naszego innego artykułu. Węgiel kamienny importowany właśnie z Rosji jest jego tematem przewodnim.

Węgiel: garść faktów
4.8 (95%) 4 głosów