Grzyby egzotyczne stają się coraz bardziej popularne. I choć w Polsce nie tak bardzo, jak na świecie – to kwestia czasu. Każdy może podjąć się ich uprawy, coraz łatwiej jest je także kupić. Charakteryzują się wyrazistym smakiem, który pokocha każde podniebienie. Znanych jest kilka ich rodzajów z których każdy stanowi źródło pełnowartościowych składników odżywczych i posiada nieocenione właściwości dla zdrowia.
Nieocenione grzyby egzotyczne dla kuchni
Jednymi z najbardziej popularnych grzybów egzotycznych są shiitake czyli twardziaki jadalne, pioppino – polówki wiązkowe, boczniaki szare, czy pieczarki. Jednak ich znanych rodzajów jest znacznie więcej. Obecnie grzyby egzotyczne są stosunkowo łatwo dostępne. Sklepy internetowe ze zdrową żywnością oferują wiele ich rodzajów. Coraz częściej można je znaleźć także wśród asortymentu sklepów stacjonarnych, bądź podjąć się ich samodzielnej uprawy. Niektóre z nich rosną także w polskich lasach.
Grzyby egzotyczne ze względu na wyjątkowy smak i aromat są nieocenione w kuchni. Nie sposób zliczyć możliwości kulinarnych, jakie dają. Aromatyczne sosy, farsze, makarony z ich dodatkiem stają się specjałami na miarę wybitnego kucharza. Nadają charakteru każdej potrawie, dostarczając organizmowi dawkę zdrowia.